ساروج

ساروج

 

بعد قسمتی از خاکستر کوره های حمام را با مقداری مواد الیافی لوئی به آن اضافه می کنند و مخلوط تازه را با چوب هایی به قطر 10 سانتی متر می کوبند تا به خوبی با هم عجین شوند. ساروج یکی از مصالح قدیمی مصرف شده و در ایران و بعضی کشورهای کناره خلیج فارس می باشد که تاریخ شروع کاربرد دقیق آن را نمی توان حدس زد، ولی نمونه هایی 700 ساله از ساروج هم اکنون در نقاط مختلف ایران یافت می شوند. در کلیه ساروج ها از شن و ماسه و آهک و سفیده تخم مرغ استفاده می شده. مخلوطی است از آهک و خاکستر و یا روث حیوان که با گل و آب مخلوط می کنند و بعد از اینکه خشک شد آن را در کوره آتشین می سوزانند تا اینکه به ساروج تبدیل شود، و بعد آن را نرم می کنند یا کوبیدن پتک و یا با سنگ آسیاب بر روی آن می چرخانند که نرم شود، و خاکستر که در آب به مرور جذب ایندرید کربنیک کند و اهکش بصورت سنگ آهک که محکم و پایدار است در می آید.

 

موارد مصرف و کاربرد 

ساروج با توجه به نحوه اجرای آن از سطحی بسیار بسیار صاف و براق برخوردار است که این ظاهر ساروج، باعث استفاده از آن در امر تزئینات ساختمان گردیده.

ساروج دارای اهمیت خاصی بوده و از آن در جهت ساختن حوض، پل، آب انبار، برکه گرمابه و بنای خانه و سد استفاده می شده است.

ساروج با توجه به نحوه اجرای آن از سطحی بسیار صاف و براق برخوردار است که این ظاهر ساروج، باعث استفاده از آن در امر تزئینات ساختمان گردیده.

اینجا هم میتوانید بیشتر درمورد این مطلب بخوانید  کلاه برداری کتراک درجه یک ترک و اسید ساروج

 

نحوه ساختن 

در گذشته برای تامین سیلیس از خاکستری که در محل با سوزاندن فضولات حیوانی حاصل می شد استفاده می کردند که امروزه می توان از جایگزین هایی مانند سیلکافوم استفاده کرد. یکی از معایب اصلی ساروج خاصیت کاهش حجم آن می باشد که با توجه به کاربرد ساروج در امر پوشش، این خاصیت باعث ترک خوردگی در سطح و در نتیجه ایجاد اختلال در نقش اصلی آن یعنی نفوذ ناپذیر کردن سطح می شود.

برای کاهش اثرات این خاصیت مخرب، در گذشته از الیاف طبیعی که شامل الیاف گیاهی مانند لوئی که از نوعی نی بدست می آمده و همچنین الیاف حیوانی مانند پشم و بز و شتر و یا گاهی موی سر انسان، استفاده می شده است. امروزه می توان از الیاف مصنوعی مانند الیاف پلیمری، فلزی و یا شیشه ای بجای الیاف مصنوعی استفاده کرد. در بعضی مواقع که مواد اصلی تشکیل دهنده ساروج کمیاب بوده و یا گاهی برای بدست آوردن ساروج هایی با خاصیت های مختلف از ماسه ریز دانه استفاده می شده است ولی این ماسه کارایی ملات را پایین می آورده که برای جبران آن از خاک رس استفاده می شده است. گاهی مواد افزودنی خاصی مانند تخم مرغ اضافه می شده که فقط باید با آزمایش اثرات دقیق آنرا تعیین نمود.